Χωρίς κατηγορία
ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΛΗ
01/03/2016
0

Η πρόπολη είναι γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη, ως ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα της μέλισσας. Μια ρητινώδης, κολλητική ουσία, που συλλέγεται από συγκεκριμένα δέντρα και όπου προστίθενται διάφορα (και μερικά άγνωστα ακόμη!) συστατικά από τις μέλισσες για να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας για τη ζωή μέσα στη κυψέλη. Ασπίδα, που είναι το ίδιο αποτελεσματική και σε μας.

Ως φυσικό αντιβιοτικό, αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες, βακτηριοστατικό, μυκητοκτόνο, αντιπαρασιτικό, αναισθητικό και επουλωτικό ταχείας ανάπλασης των ιστών, ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος, η πρόπολη δίνει απόλυτα τη διάσταση της μαγείας της φύσης. Το όνομα “πρόπολη” έδωσαν οι αρχαίοι Έλληνες, αντιλαμβανόμενοι ότι με την ουσία αυτή οι μέλισσες θωρακίζουν την είσοδο της πόλης-κυψέλης τους από τους ξένους εισβολείς. Αν καταφέρουν να εισέλθουν, αφού τους σκοτώσουν, μετά τους καλύπτουν με ένα πέπλο πρόπολης μιας και η αποσύνθεσή τους θα έθετε σε κίνδυνο όλον τον πληθυσμό. Ομοίως καλύπτουν όλα τα εσωτερικά τοιχώματα της κυψέλης, δημιουργώντας ένα αποστειρωμένο περιβάλλον.

Από την αρχαιότητα πολλοί λαοί, από τη μια ως την άλλη άκρη της γης, χρησιμοποιούσαν τη πρόπολη ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα. Ο Ιπποκράτης συνιστούσε την επάλειψη με πρόπολη για την επούλωση των πληγών. Ο Διοσκουρίδης, πατέρας της φαρμακολογίας, ιατρός και βοτανολόγος του ρωμαϊκού στρατού, όπως και ο Γαληνός, τη συνιστούσαν για τη θεραπεία των πολεμιστών που είχαν τραυματιστεί από τα εχθρικά βέλη, και παράλληλα ως ένα εξαιρετικό φυσικό φάρμακο κατά των μολύνσεων και του πυρετού.

Σήμερα, ύστερα από πολυετή επιστημονική και πανεπιστημιακή έρευνα, καθίσταται υπερπολύτιμη ως ένα “φάρμακο” ικανό να μπλοκάρει μια ίωση ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, να δράσει προληπτικά στη γρίπη, την υπατίτιδα Β’ και τον έρπητα ζωστήρα, να αναστείλει τη μικροβιακή ανάπτυξη και να εξολοθρέυσει μύκητες και βακτήρια, να επουλώσει ένα τραύμα ή ένα κάψιμο, να ανακουφήσει από μία φλεγμονή, να βοηθήσει τη θεραπεία πονόλαιμων, χρόνιων φαρυγγίτιδων, γαστρεντερίτιδας, κολίτιδας, ενώ η αντιοξειδωτική δράση της έχει μεγάλη επίδραση στην αναγέννηση κατεστραμμένων κυττάρων, η οποία οφείλεται στα φλαβονοειδή που περιέχει και τα οποία δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Και όλα αυτά χωρίς να είναι χημικό φάρμακο!

Η πρόπολη περιέχει 55% ρητίνες, 30% κερί, 10% αιθέρια έλαια και 5% γύρη, ένζυμα, οργανικά οξέα, πρωτεϊνες, αμινοξέα, μέταλλα και περισσότερα από 30 βιοφλαβονοειδή. Όλα αυτά συνθέτουν ένα μίγμα διαλυτό στο αλκοόλ και όχι στο νερό, με έντονο άρωμα- όσο πιο έντονο τόσο αποτελεσματικότερο- και σκούρο χρώμα. Η καθαρότητα και η ποιότητά της εξαρτάται τόσο από τη φυσική της προέλευση όσο και από την επεξεργασία.